Hilseen hoito. Muistamme useammin rasvata ja hoitaa kasvoja sekä kuivunutta ihoa, mutta hiuspohja usein unohtuu! Hiuspohja on altis päivittäin auringolle, hikoilulle, hiustuotteille ympäristön pölylle. Yleisimpiä päänahan ongelmia on kuiva kutiava päänahka sekä hilseily.

Useimmiten päänahan hoitoon riittää normaali arkinen hiustenpesu, kuten muullekin iholle. Mutta vuodenajat, ikä, ihosairaudet voivat muuttaa ihon tasapainoa. Pitkään jatkuneesta päänahan oireilusta on hyvä käydä näyttämässä ihoa lääkärillä, mutta alkaneeseen oireiluun on hyvä kokeilla kotikonsteja.

Karkeasti voimme jakaa hilseen kahteen eri kategoriaan, kuivaan ja rasvaiseen. Sillä näiden hoitaminen poikkeaa toisistaan. Kuiva hilse johtuu yleisimmin hiuspohjan kuivasta ihosta. Samat syyt johtavat hiuspohjan kuivaan kutinaan, joka voi myös olla hilseetöntä, siksi hoitokeinot näihin on lähes samat. 

Vuodenajan vaihtelut, eritoten kuiva talvikausi ja sisätilan lämmittämisestä johtuva kuiva ilma kuivattavat ihoa. Jatkuva föönaus, liian usein shampoolla pesu ja voimakkaat muotoilutuotteet voivat lisätä hiuspohjan kuivumista. Psoriasis ja atopia aiheuttavat myös kuivaa hilseilyä.

Perushoitona veden juonti ja hyvien rasvojen syönti hilseen hoidossa.

Veden juonti jää usein vähälle, varsinkin runsaan kahvin juojilta. Lisäksi iän myötä janon tunne vähenee jolloin keho kuivuu huomaamatta. Päivittäinen tarve on 1-2 litraa päivässä ja ennemmänkin jos kesä tai urheilu saa hikoilemaan runsaasti. Hiuspohjan kuivuminen on yksi merkki veden puutteesta.

Hilseen hoito

Margariineja syödään kolesterolin pelossa, mutta niistä ei hiuspohjaan ole apua, päinvastoin. Turvallista ja luonnollista rasvaa on voi. Liika omega-6:n saanti kehossa lisää tulehdusta ja voi aiheuttaa myös vähitellen hiustenlähtöä. Mm. Suomalainen korkealaatuinen Camelinaöljy sisältää oikeassa suhteessa omega-3:a ja omega-6:a. Omega-3:n saantia voi täydentää kapselein.

Kuivaa ja kutiavaa hiuspohjaa tulee hoitaa päivittäin. Öljymäinen hoito on paras aloitus. Tehokas ihon kosteuttaja on hiuksiin jätettävä öljymäinen hoitoaine, kuten Bio+ Hydra Balance Scalp Treatment. Tuote hierotaan päänahkaan hiusten pesun jälkeen, eikä huuhdella. Voidaan laittaa ilman hiusten pesua, joka vähentää hiusten pesukertoja. 

Päivittäisille hiusten pesijöille, pesuväliä kannattaa pidentää. Liiallinen peseminen kuivattaa ihoa ja siksi shampoo on hyvä olla itsessään kosteuttava. Nykyään tarjolla on myös peseviä hoitoaineita, joilla on helppo pidentää hiustenpesuväliä. Pesevää hoitoainetta voi käyttää esimerkiksi korvaamaan joka toisen shampoopesun tai ylimääräisen pesukerran, jonka urheileminen tuo. 

Kuivaan hiuspohjaan voi tehdä myös öljyhoidon. Anna öljyn vaikuttaa noin tunnin verran jonka jälkeen hiukset pestään. Hoitoöljyiksi sopivat esimerkiksi kookos, argan ja jojoba.

Psoriasis ja atooppinen iho ja hilseily – hilseen hoito

Ruokavaliolla voi auttaa psoriasiksesta ja atopiasta aiheutuvaa hilseilyä. Psoriaasissa suositellaan gluteenitonta ja lähes maidotonta ruokavaliota. Voita ei pidä jättää pois. Atopiassa maitotuotteet pois ja pyritään selvittämään vatsaa ärsyttäviä ruoka-aineita kuten kananmunaa, suklaata ym. jättämällä niitä ensin pois ja 1-2 kuukauden jälkeen hiljalleen lisäämällä niitä takaisin ruokavalioon ja kuunnellen kehoa, mitkä sopivat.

Päinvastoin kuin kuivaa hilsettä, rasvoittuvaa hilsettä hoidetaan päivittäisellä hiustenpesulla. Rasvainen hilse on nimensä mukaan rasvaisempaa kooltaan iso alaisempaa ja paksumpaa hilsettä. Koska rasvaisuus ruokkii bakteereja iholla, jotka aiheuttavat rasvaisen hilseen, on ihoa pidettävä puhtaana ja pestävä päivittäin.

Shampoo on hyvä olla mieto, mutta rasvaa hyvin irroittava, esimerkiksi Bio+ Active Anti-Dandruff Shampoo. Päivittäinen hiustenpesu poistaa hiuspohjasta talia, ennen kuin se härskiintyy ja aiheuttaa lisää ongelmia. Rasvoittuvaan hiuspohjaan voi myös käyttää kevyesti kuorivaa Detox Scalp Treatmentia, mikäli tuntuu ettei shampoopesussa hilse irtoa tarpeeksi.

hilseen hoito, cutrin bio+, päänahanhoito